2011. január 31., hétfő

Te mennyiért telefonálsz?

Figyelmeztetés: a következő sorok telítettek rémes picsogással, nyűgös hisztivel. Aki nem barátja az ilyen mondanivalónak, kattintson el bátran.

Egy elégedetlen ügyfél panasza

Szerintem szép ideje, 2005 januárja óta vagyok hűséges, többé-kevésbé problémamentes előfizetője (egy alkalommal nem fizettem ki a számlám, rendeztük, rátoltam a büntetést) a Pannon GSM-nek (jogutód Telenor Hungary). Munkahelyem flottaszerződéssel rendelkezik e szolgáltatóval. Semmi nem kötelez a szolgáltatás igénybevételére, mindössze annyi, hogy havi kétszáz forint + ÁFÁ-ért díjtalanul hívhatjuk egymást.

Első körben két évre szerződtünk egy ezer forintos (+ÁFA) alsó kategóriás Nokia telefonért. A készülék két hónap múlva tönkrement, a Nokia alaplapot cserélt benne, aztán kicserélte a teljes belsejét. E közben 1500 és ÁFÁ-t fizettem az előfizetésért, ennek értékét lebeszélhettem, és bruttó 32 forintot adtam a legdrágább percekért (a csúcsidő 6–18 óra között van).

Két év múlva vettem egy Samsungot, a garancia idejére működött, aztán megadta magát. Mivel 900 forint és ÁFÁ-t adtam érte, eszembe sem jutott szervizeltetni, vártam, hogy leteljen az évem, és következzen az újabb ezerforintos telefonom. Az előfizetés díja 3000 forint (+ ÁFÁ-ra) nőtt, ennek fele továbbra is lebeszélhető, a legdrágább hívásom bruttó 23 forint környékén van.

Jelen pillanatban 10–30 ezer forint környékén lévő készülékekkel szerződne velem a Telenor újabb két évre, miközben lenéző pillantásokat kapok, amikor flottám díjait más flottákban lévő ismerőseimmel megosztom. A szolgáltatás csak némileg jár alacsonyabb költségekkel, mint az alap piaci árak, de semmi extra.

Amiért eddig szerettem, az volt, hogy a készülékért nem kellett pénzt kiadni (hogy tönkrementek, nem izgat, egyrészt, mert nem kerültek sokba, másrészt, mert bárkivel előfordulhat). Egyszerűen sajnálok 10 ezer forintot adni egy ostoba telefonért, de harmincat is egy okosért. Aránytalan, főleg ha azt nézem, hogy két évig előre kiszámítható bevételt jelentek egy cégnek (ha pedig nem, akkor büntet).

Az már tényleg a rohadék demagóg menet, hogy ha felmegyek az angol Vodafone, vagy a német T-Mobile honlapjára, az előfizetéses konstrukciókban egyáltalán nem kerül pénzbe maga a készülék. Az, hogy a szolgáltatás olcsóbb, nyilván azért van, mert ott a füvet is, mint tudjuk, négyszáz éve, stb.

Te mennyiért telefonálsz? Azért is érdekelne, mert azt hiszem, ideje kipróbálnom valami mást is most már. Hiszen van választási lehetőségem.

228863773