2011. január 23., vasárnap

Mobilra föl!

Akinek weboldala van, a huszonnegyedik órában van a tekintetben, hogy felkészüljön, látogatóinak egyre bővülő hányada okostelefonról érkezik az oldalra. Az eszközökön tökéletesen működő böngésző van, azonban képernyőjük méretei miatt nem árt módosítani a webhely megjelenésén.

Screenshot-1

Akinek blogponthus, posterousos, tumblrös blogja van, annak nincs teendője, ezek szépen kiszolgálják a mobilos böngészőket.

A legkönnyebb helyzetben a Wordpress használói vannak, hiszen egyetlen plugin telepítésével megteremthetik a kívánt hatást. A WPTouch más pluginek széles körével kompatibilis. Ha gyorsítótárazásra is használunk plugint, arra kell ügyelni, hogy az ne szolgálja ki a mobilböngészőket, ezeket az user agenteket (jellemzően iphone, ipod, android, symbian, blacberry, operamini) ki kell zárni a gyorsítótárazásból, és engedni, hogy a WPTouch a saját beállításai szerint nyújtsa nekik a tartalmakat. (Magam nem tudom kipróbálni, de több helyen olvastam, hogy a hozzászólás-kezelése iPhone alól hibás. Lehetséges…)

Drupal környezetben sem nehéz megteremteni, hogy a szoftver felismerje a mobilböngészőket, és egy olyan sminkre irányítsa ezeket, amelyek kis képernyőn is jól mutatnak. A Mobile tools projekt éppen ezt a lehetőséget teremti meg. A modulnak szüksége van egy almodulra (a Browscapot telepítés után be kell kapcsolni, valamint frissíteni kell adatbázisát, hogy tényleg felismerje a mobilböngészőket), valamint egy olyan témára, amelyet a mobilos böngészőkön szeretnénk megjeleníteni. Frissítés: fontos, hogy a Mobile Toolsnak megfelelő jogokat kell arra adni (/admin/user/permissions), hogy az anonymous felhasználók is elérjék, különben csak saját magunknak állítjuk be a mobil megjelenést.

Számomra a Joomla felkészítése jelentette a legnagyobb kihívást, igaz, ebben egy ős öreg szerver is hibás, amely még ma is 4-es PHP-t futtat. Így a MobileJoomla projektet ejtenem kellett a rendszerigényei miatt. Ha az működik, akkor a Joomlán is egyszerű az átállás (cserébe a bővítményért, regisztrálnunk kell az oldalon). Alternatívaként egy Mobilebot nevű bővítménnyel próbálkoztam, amely ígérete szerint aldomainek nélkül is megoldja a témaváltást a mobil és a nemmobil böngészők között (persze ehhez mobil-barát téma is kell). Nekem azonban nem sikerült működésre bírnom, vagy mindenkinek a mobil témát mutatta, vagy mobilon is a teljeset. Újabb alternatívaként merült fel végül az Auto Template Switcher, amely nem törődik aldomainekkel, csak a PHP segítségével felismert böngészők szerint mutat más és más témát. Ez megoldotta ugyan a gondot, cserébe viszont a bővítmény a Joomla-mag átírását követeli meg, ami a frissítéseknél gondot jelent (felülírja az ember), másrészt messze nem a legelegánsabb megoldás. De végül működik. (Egyébként az /includes/application.php fileban a 281. sorban van módosítás, ez:

if ($template = $this->get('setTemplate')) {  helyett: if ($template = $this->getUserState('setTemplate')) {

A fentiek a legegyszerűbb, tehát skálázhatóság és teljesítmény szempontjából nem a legjobb megoldások. A tökéletes az, ha aldomainra költöztetjük a mobilra szánt tartalmakat (lásd: http://m.index.hu és társaik). Ilyenkor tárhelyszolgáltatónkkal kell egyeztetni a virtuális domain létrehozása érdekében. A Drupal (és az általam nem tesztelt Joomla) megoldása felkészült e helyzet kezelésére is. A Drupal alatti Browscap modul pontos kimutatást is készít a mobilböngészők arányáról, ez alapján megjósolható, hogy a jobb teljesítmény érdekében mikor érdemes aldomaint létrehozni.