2011. január 21., péntek

A West Balkán-os késelés legendája

A késelős történet megindulásában közrejátszott, hogy az MTI egyik első, éjfél után nem sokkal kiadott rövidhírében az állt, hogy „az MTI tudósítója úgy értesült: tömegverekedés tört ki, majd egy késsel megszurkáltak több fiatal lányt is”. Az MTI híreit gyakorlatilag a teljes online sajtó átveszi, így bukkant fel szinte mindenhol a késelés szó.

A rendőrség hajnalban megtartotta a helyszínen a késelés hírét cáfoló rögtönzött sajtótájékoztatót, és bár például az Index cikke még éjszaka frissült, az egyik képaláírásban véletlenül még másnap délelőtt is olvasható volt a késelés a szó. Ez lett később az egyik hivatkozási pontja azoknak az elméleteknek, amelyek szerint a média a rendőrséggel együttműködve megpróbálja elhallgatni, eltussolni az ügyet.

Rontott a tények kibogozására irányuló erőfeszítések hatékonyságán egy szerencsétlenül összerakott mondat is, amely a rögtönzött rendőrségi sajtótájékoztatón hangzott el. A késelés hírét cáfolni igyekvő BRFK-szóvivő véletlenül azt mondta: „Azonban egyértelműen kizárható az, hogy nem történt késelés az este folyamán.” Ezt internetes fórumokon freudi elszólásként értelmezték, de volt olyan elmélet is, amely szerint a nyakatekert megfogalmazással akarja biztosítani a rendőrség, hogy később ne lehessen rajtuk számon kérni az igazmondást.

Hibás az MTI, a rendőrség, a „véletlen” – csak az Index szerkesztősége nem. Hogy is van ez?