2011. március 12., szombat

Twitter a Google ellenében?

Bognár László – nem előzmények nélkül – megpróbálta megmondani, ki nyeri a mai Való Világ-párbajt. Mégpedig a keresési trendek segítségével. A Google eszköze Szandika győzelmét prognosztizálta. Felhívtam figyelmét, hogy a magyar Twitter-felhasználókat figyelő Yamm trendjei mást mutatnak: a műsor szempontjából kiemelten érdekes réteget monitorozó eszközön Béci volt ma egész nap a vezető trend. 
A Yamm a neten kimondottan otthonos, nagy számban már okostelefonnal vitézkedő tinédzserek hangját gyűjti össze, akik a Google-felhasználóknál jóval aktívabbak, vagyis a szavazásra nagyobb százalékban vehetők rá. 

Ma a Twitter trendje nyert: Béci mehetett vissza, annak ellenére, hogy Szandikára többen kerestek rá.

A befolyásolás, a véleménycsere, az ország és a világ trendjeinek új mérőeszköze van születőben itthon is?

6 megjegyzés:

 1. valamiről beszélni lehet ellene és mellette is, így ha ezt a kapcsolatot nem vizsgáljuk (egyszavas trendből pedig nem lehet), akkor megette a fene ezt a módszert.

  VálaszTörlés
 2. Teljesen jogos az észrevételed, az egyszavas trend lehet ilyen is, olyan is.

  VálaszTörlés
 3. A módszertanilag sántít a dolog, mert ha jól sejtem a Yamm trendek az élő tweetek alapján generálódnak. Ellenben a Google Trends alapverziója visszamenőleges keresési trendeket jelenítenek meg. Talán összehasonlíthatóbb eredményt adna, ha működne a Google Hot trends, ami az élő keresési trendeket monitorozza:http://www.google.com/trends/hottrends Magyarországon sajnos nem elérhető még.

  VálaszTörlés
 4. keresesi trendekbol ilyet megtippelni kb. olyan mintha kavezaccbol vagy tyukbelbol josolna. pornos mult, botrany, eloelet, akarmi, ossze-vissza befolyasolhatja a kereseseket, ami nem jelenti azt, h a jatekos megiteleset is...emellett ott is santit a dolog, h pl. a vv zsuzsi meztelen kepeire rakeres 14 -tol 80 eves korig minden ferfi, sms szavazatokat kuldozgetni viszont valszeg csak a 12-22 lanyok fognak.

  VálaszTörlés
 5. Hopp, ez a hottrends nagyon fincsi a Google-tól!

  VálaszTörlés
 6. Igazuk van mindazoknak, akik a Google trendek egyszerű "leolvasását" nem tekintik tudományos "jósnőnek". Számos adatot, tényt kellene ahhoz egymásra vetítenünk, hogy megközelítően érvényes eredményre jussunk. Hiszen a kíváncsiság és a szavazási hajlandóság nem azonos, hogy csak egyetlen momentumot említsek. Viszont ha nem próbálkozunk ezzel-azzal, akkor sohasem fogunk új eszközöket kapni - legfeljebb csak készen, másoktól.

  VálaszTörlés