2011. március 11., péntek

Miért maradok az FBML-nél?

A Facebook immár hivatalosan is átállt az iframe-ek használatára az FBML helyett a facebookos oldalakon. Ez alapvetően persze jó hír – a tákolmány Facebook-nyelv helyett a saját szervereden tárolt, kvázi tetszőleges webes technikát (igen, Flasht, javascriptet, bármit) alkalmazó helyet húzhatsz be egy Facebook-applikációval a facebookos oldalad alá. Színes, szagos, interaktív, remek. Igen ám, de…
…ha egy felhasználó (például én) biztonságos http protokollal jelentkezett be, és úgy is használja a Facebookot, akkor számára meg kell teremtened a lehetőséget, hogy https protokollal is meg tudja ugyanúgy nyitni az adott oldalt. Ennek hiányában semmit sem fog látni a facebookos applikáció által előállított lapból.
Azt tökéletesen értem, hogy a privát adatok tömkelegét használó Facebooknak szüksége van a https-re. De nekem, a saját szerveremen, hogy kiszolgáljam az alapvetően olvasni, esetleg kommentet írni érkező látogatókat, nem létszükséglet ez a protokoll. Egyetlen html, php, vagy ajaxos oldal behúzásához pedig túl nagy árnak érzem a https-en keresztüli elérhetőség megteremtését.
Szóval, nekem egyelőre marad a lesajnált FBML.