2011. március 30., szerda

Steve Jobs igazáról

Kolléganő nemrégiben SE Xperiát vásárolt, mert ingázásai alatt szívesen megnézné, mi a kotta a farmjával (farmerama.com). Fogalom nélkül érkezett az ún. okostelefonok világába, az egyetlen cél csak a játék volt. Az Android azon verziója, amely a telefonon alapban volt, nem képes megjeleníteni a Flash-tartalmakat – pedig ez a játék nélkülözhetetlen feltétele. Éppen ezért egy szép napon megjelent az informatika ajtajában: tegyenek a telefonnal a srácok valamit, hogy játszhasson. A megoldás természetesen a rootolás, és a legújabb verzió felpakolása volt.
A felhasználó nagy átlagban – lett légyen bármilyen telefonja – nem akar, nem mer belenyúlni a telefon működésébe. Nem olvasgat blogokat, fórumokat, nem piszkálja a szoftvert, nem akar mérnök lenni, de még csak wannabe telefonszakértő sem. Használni akarja a készülékét, és megbízik a gyártóban, hogy olyan telefont rak össze, amely működik. Ha nem, váltani fog – pláne, ha a munkahelyén nem érhető el egy olyan társaság, amelynek szenvedélye az elektronikai eszközök buzerálása. Nem érdekli a számítási potenciál, és azok az ígéretek, hogy ideális esetben mi mindent tud egy telefon – csak a valóság érdekli. Bekapcsolja a készüléket, és vagy működik, amit akar, vagy nem. A felhasználók nagy részét a filmek, és nem a fájlok érdeklik.
Más kérdés persze, hogy iPhone-on egyáltalán nem lenne esélye, hogy megnézze a farmját – hiszen arra egyáltalán nem elérhető a Flash.