2010. szeptember 16., csütörtök

Pusztapó új állomása

Media_httpwwwvasutall_lbsdg

Kétpó községe Szolnok megye délkeleti részén Mezőtúr, Törökszentmiklós városokkal, valamint Kengyel, Mezőhék, Tiszatenyő, Kuncsorba községekkel határos területen fekszik. A községet 1952-ben a Mezőtúr határában lévő nagyobb tanyaközpontokból szervezték. Ekkor három kisebb település (Kispó, Pusztapó és Csali) egyesítésével alakult Kétpó. A község központját még egy évtized múlva is jelentős, de az 1980-as évek végére eléggé megcsappant tanyarendszer övezte.

A monarchiabeli vasút szerepe itt a XXI. századra alaposan megváltozott. A vásárosok, termelők már rég nem vonaton járnak, a 800 lakosú település számára egyszerűen túlzás egy ilyen vasúti megálló.

A képről is látszik azonban, hogy a Kohéziós Alapból finanszírozott felújítás ezt a megállót is érintette. Megálló megszüntetéséhez ugyanis a képviselő-testület egyetértése szükséges. A testület – gondolom az iskola, a posta bezárása – után nem merte megadni az egyébként célszerű engedélyt a megálló megszüntetéséhez. Ragaszkodott a megállóhoz, így azt bele kellett venni a pályázatba, és meg kellett építeni a nemzetközi járatok fogadására is alkalmas megállót.

Milyen szép példája ez a mi dzsentrihagyományainknak…