2010. augusztus 17., kedd

Te kaptál 13. havit?

Pénzügyi jutalomformák elemzése (2010 első félév) 

A Workania állásportál által működtetett www.merces.hu fizetési felmérés kutatói legutóbb azt vizsgálták, hogy 2010 első hat hónapjában miként alakultak a pénzügyi jutalmak Magyarországon. A szakemberek kiindulásként a províziók és 13. havi bérek átlagos nagyságát elemezték országos szinten, majd mindkét juttatás alakulását (pozíciószint, cégnagyság és a kiválasztott iparágak szerint), összehasonlították a 2009 első féléves eredményekkel. A 2010. első félévére vonatkozó adatok olyan kérdőívekből származnak, melyeket ebben az időszakban töltöttek ki a munkavállalók.

A hazai pénzügyi jutalmak és províziók országos átlaga 2010. első félévében 198.400 Ft, míg a 13. havi bér országos átlaga 197.000 forint volt.

Mindkét jutalomforma esetében nagy eltéréseket tapasztalhatunk azonban, ha a 2009 első félévéhez viszonyítva megvizsgáljuk a pozíciószintek közötti arányszámokat.

Érdekességnek számít, hogy a 13. havi bérjellegű jutalmak a felsővezetők körében növekedett kiugróan magas, 59%-os mértékben, az előző évi 430.000-es átlagról az idei 685.100-ös szintre.

A legrosszabbul azok a szakképzett dolgozók jártak, akik a szolgáltatási szféra alkalmazottaiként robotolnak, az esetükben egyértelmű csökkenés tapasztalható a 13. havi bér esetében (a csökkenés mértéke 2%), 106.000 forintról 104.400 Ft-ra mérséklődött az országos átlag.

A pénzügyi jutalmak és províziók területén mind a középvezetők, mind a felsővezetők rosszabbul jártak, mint tavaly: az előzőeknél 6%-os (292.000 helyett csak 273.800), az utóbbiaknál 7%-os (568.443 helyett 530.800) a jutalomszint csökkenés.

Feltűnően nagy a különbség felsővezetők és a szolgáltatási szektorban dolgozó szakemberek jutalomszintje (138.150 Ft) között, ez megközelítően körülbelül négyszeres volt az idén.

A Merces kutatása ismét megerősítette, hogy ebből a szempontból is a legjobban megéri az ötven és 250 alkalmazotti létszámú cégeknél munkát vállalni, a 13. havi fizetések itt erősödtek a legnagyobb mértékben (a növekedés mértéke 28%), a 160.800 Ft-os tavalyi adathoz képest 206.600 Ft volt az átlag idén. Vélhetően az ezer alkalmazott feletti cégek munkavállalói sem panaszkodtak 2010-ben, a 25%-os 13. havi bérnövekményükkel.

A cégnagyság szerinti összevetésben a hazai pénzügyi jutalmak és províziók országos átlaga legerőteljesebben a tíz alkalmazott alatti vállalkozásoknál erősödött: itt 28%-os növekedést tapasztaltak a Merces kutatói, a tavalyi 122.000 forintos átlagszint helyett az 156.700 Ft-ra nőtt az átlagjutalmak mértéke.

Az egyes iparágak egybevetése is érdekes tanulságokkal szolgálhat. Kiugróan magas növekedési mérték tapasztalható a províziókkal kapcsolatban az éttermek, bárok, étkezdék munkavállalói esetében (46%), valamint a hotelek, panziók, szálláshelyek dolgozó esetében (33%). Nem panaszkodhatnak az állami szervek alkalmazottai sem, a maguk 22%-os átlagos jutalomszint emelkedésére sem.

Az elektrotechnikai iparban dolgozók ehhez képest keserűen tapasztalhatták, hogy 2%-kal alacsonyabb volt az idén a jutalmazási szint, mint az előző éve első félévében.

A 13. havi bérek területén kimondottan erős visszaesés figyelhető meg az utazási irodák dolgozói esetében (33%), a telekommunikációs iparág munkavállalóinál (21%), és a kiskereskedelmi dolgozók borítékjainak tartalmát illetően (13%). Szinte hajszálra ugyanaz a hátrány sújtotta (3%-os visszaesés) az idén az egészségügyi dolgozókat, mint a médiamunkásokat. Ez utóbbi azonban csak a 13. havi bér vizsgálatára igaz, mert a pénzügyi jutalmak és províziók vizsgálata a médiában dolgozók esetében 7%-os emelkedést mutat az egy évvel korábbi állapotokhoz képest.

A Workania állásportál által működtetett www.merces.hu fizetési felmérés kutatói egy éve múlva meg fogják ismételni a mostani vizsgálatukat, &eac
ute;rdekes összehasonlításokat lehet majd tenni, hogy vajon milyen irányú elmozdulások lesznek, ha a 2010-es gazdasági éve első hat hónapját tekintjük bázis évnek a pénzügyi jutalmazások területén.

A Workania internetes állásbörze (www.workania.hu) a győri Lapcom Kft. tulajdonában van. Az állásportál 2006-ban jelent meg az internetes álláspiac hazai mezőnyében, s havi 270 ezres látogatottságával mára a magyar piac egyik meghatározó szereplőjévé vált: 2008 januárja óta a hirdetések száma csaknem megduplázódott. A társaság szlovák testvéroldala – a www.profesia.sk –, hazájában piacvezető.

A Workania kéthetente ad közre kutatási adatokat, abból kiindulva, hogy a vállalati protokoll sok esetben nem teszi lehetővé (még a közvetlen kollégák körében sem) a munkabérekről folytatott diskurzusokat. Bár semmi nem tiltja, a magyar szokásrend alapján nem illő ezeket a kérdéseket firtatni.

A témával foglalkozó, komolyan vehető fórumok korábban nem léteztek, ezért a napi 42.000 látogatottságú Workania létrehozta az aktív Állás Fórumot (http://www.workania.hu/allas-forum), a munkapiaccal összefüggő vélemény- és tapasztalatcsere érdekében, amit az álláskeresők és a szakmai nyilvánosság véleményformálói ma már egyaránt igénybe vesznek.

Az oldal új hirdetői: Audi Hungária, Danone, Lidl, Nokia Komárom és a Tesco.

A Workania egyre népszerűbb és ismertebb fizetés-összehasonlító portáljának (www.merces.hu) adatbázisai is naponta frissülnek.