2010. augusztus 2., hétfő

Szétszórt szövegek egy lehetséges közös helye

Fb_page

 

Vida Ági honlapja nagyon inspiráló, most például Eszter kérdése gondolkodtatott el. Ő a következőre kíváncsi: „hogyan is induljak el, ha saját domain nevet szeretnék, saját weboldalt. Vannak blogjaim, weboldalaim, de egységesíteni szeretném, egy url cím alá. A bloggeren van blogom, és évi 10 dolcsi a saját domain név. Nem igazán értek még hozzá, talán helyesebb lenne egy weboldalon előfizetni, és ott kérni saját domain nevet?”

Sokan – köztük én is – küszködnek azzal a problémával, hogy írásaik széttartóak. Többféle témában tudnak és szeretnek megszólalni, ezekhez pedig külön-külön blogot rendelnek. Általában egy blogger pályafutása nem az önálló domainnév megszerzésével indul, sokkal jellemzőbb, hogy egy ingyenes blogfarmon kezd publikálni (freeblog.hu, blog.hu, blogter.hu, blogger.com, posterous.com, etc.).

Bár nekem van domainnevem – webhostinggal foglalkozó nagyon jó barátom karácsonyi ajándéka volt –, annak, aki nem akar a karbantartásért és a hostingért fizetni, lehetséges megoldás lehet egy fészbúk oldal létrehozása.

Itt egyetlen személyiség köré csoportosíthatóak a különböző oldalak, lett légyenek azok bármilyen tárhelyen. RSS-csatornájuk egyenként behúzható az oldalra, a twitterfeeddel az is szabályozható, milyen időközönként kerül a friss tartalom az oldalra. A fészbúk oldalra meghívhatjuk barátainkat, ismerőseinket, 25 követő után pedig egyedi URL-t választhatunk a facebook.com tartományon belül, amely SEO-barát megoldás. Összeköthető ez az oldal a twitterrel is, így ezzel a lehetőséggel is gazdagodik online jelenlétünk gyűjtőhelye.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a fészbúkon nem az oldal gazdájának dolga a karbantartás, a rendszeres frissítés, a blogmotorral való bíbelődés – csak a tartalmak közreadásával kell foglalkoznia.