2010. július 3., szombat

Te is biztonságban vagy

Bedagadt szemekkel ébredt. Ezek az átkozott monitorok! – gondolta. Vizet melegített a kávéhoz, közben mosdott és fogat mosott. Amikor kilépett az ajtón, a lépcsőházi kamera rázoomolt észrevétlen. Az utcán a bankautomata felé sietett, megint késésben volt. A sarkon a térfigyelő kamera előtt lépdelt el. Beütötte a PIN-kódot, és a biztonsági felvevő tekintete mellett felvette a napi rutinhoz elegendő összeget.

Visszasétált a kocsijához, melyet mindig a köztéri lámpa mellett állított le. Nem tudta, de nem is érdekelte, hogy a burában kamera is van. Először a benzinkúthoz hajtott, hogy tankoljon. A kút videórendszere apró nyiszogással követte mozdulatait. Aztán egy kövér gázzal kihajtott az utcára. Végül azért igyekezett betartani a szabályokat, érdemes is volt, mert a traffipax célkeresztjében utazott.

Szerencsés volt, közvetlen munkahelye előtt talált parkolót. A térfigyelő kamerák és a bankfiók biztonsági rendszere egyszerre látta, ahogy kiszáll, és bezárja az autót. Ma a főpénztárban kellett ülnie, különleges ügyfelük jelezte, hogy egy komolyabb összegű betéttel érkezik. Ahogy a férfi kipakolta a táskából a pénzkötegeket, a videófelvevő is dolgozott.

Délben egy kávét és egy brióst vásárolt a sarki kisboltban, ahol színes tábla figyelmeztetett, a belépő vendégekről felvétel készül. Már észre sem vette a sárga táblát, túl régóta volt vásárló ebben az üzletben.

Délután akadt egy kis izgalom, filmesek érkeztek, hogy egy népszerű sorozat aktuális részét a bankfiókban vegyék fel. A főnök nagyon kedélyesen viselkedett a rendezővel, kicsit aggódott, hogy elég jól fog-e látszani a reklámtábla.

Munka után hirtelen ötlettől vezérelve egy gyorséttermet választott. Amíg válogatott az ételek között, illetve ahogy fizetett, az optika egykedvűen figyelte őt. Evés közben arra gondolt, érdemes lenne régi barátját felhívnia Berlinben az interneten keresztül. Gyorsan befejezte a vacsorát, és igyekezett elkerülni a forgalmas utcákat. Az üres utcákon csak a térfigyelő kamerák követték útját.

Végül hazaért, leállította az autót a szokott kamera alatt. A lépcsőházban nem gyújtott villanyt, de az infravörös szemek így is látták őt. Otthon leült, majd felnyitotta laptopját. A webkamera volt az első figyelő tekintet, amit ténylegesen észrevett.