2010. július 12., hétfő

Csak nekem nem megy?

Kezdetben volt a HTML – természetes megoldásként egy weboldal frissítését ekkor a készítője, vagy a megbízott alkalmazott végezte. Senki nem kívánhatta, hogy kódok között bukdácsoljanak a laptulajdonosok, vagy – ami esetenként még rosszabb – WYSIWYG-nek mondott szerkesztők segítségével buherálják az oldalt.

Ma már ez nincs így, szinte profi tartalomvezérlő megoldások vannak, egy weblap frissítését ugyanolyan könnyedén meg lehet oldani, mint megírni egy oldalt az asztali számítógépen. Ám hiába állítom be a megfelelő jogokat (csak posztolás, és a saját tartalom szerkesztése – ergo semmilyen kárt nem tud a felhasználó okozni), hiába mutatom meg a Word felületével egyező szerkesztőfelületet – a weboldal csak akkor frissül, ha én hozzányúlok.

A honlap frissítése helyett az emailek röpködnek – fontos hírek, jól szerkesztett közlemények, PR-cikkek érkeznek a levélcímemre –, ugyan tegyem már fel a lapra. Százszor elmondom, megmutatom: ugyanezzel az energiával máris a weblapra pötyöghetnéd be, kis barátom, a tartalmat, és mennyivel gyorsabb lenne ez, mint rám várni – hiába. 

Nem értek hozzá. Elrontom az oldalt. Csúnya lesz. Nem tudok írni. Nem tudok belépni. Közben majd megnézed a helyesírásom. Nem használok Facebookot, ellopja az adataim – Kifogás mindig van, friss tartalom sosincs.

Neked van valami tuti megoldásod e problémahalmaznak a kezelésére? Ne habozz ideírni, kérlek!

6 megjegyzés:

 1. Ilyenkor egyszerűen visszaírok, hogy hogy kell megcsinálni. Mert ha rám vár, akkor bizony nem frissül az oldal... Lassan, de rá lehet szoktatni ám őket. Persze, biztosan sokkal kényelmesebb, ha megcsinálja valaki helyettük... Na de kérem! Tollas az én hátam? :)

  VálaszTörlés
 2. Nem tollas. Egy grafikus barátommal készítettünk egy honlapot egyszer. Megrendelő elmosva, fizetett rendesen. Kicsivel később jött, hogy ezt kéne, azt kéne módosítani. Először még csináltam is, de elég hamar feltűnt, hogy nem a weboldal struktúráját, alapadatait akarja átírni, hanem frissít. Szóltam, hogy ez így nem megy, ez külön feladat, új szerződés, ellenszolgáltatás. No, ez nem kellett, átment valaki máshoz. Aki, gondolom, ingyen megtette neki, amit én nem.Szóval, valami olyasmit akarok mondani, valaki mindig rontja az üzleted. :)

  VálaszTörlés
 3. értem miről beszélsz...

  VálaszTörlés
 4. Krisztián, valahogy sejtettem, hogy nem csak a webes megbízásokat érinti az effajta kényelmesség.

  VálaszTörlés
 5. László Madarász2010. július 13. 8:48

  Ezt ismered? http://clientsfromhell.net/

  VálaszTörlés
 6. Nem ismertem, köszi! Kedélyes :)

  VálaszTörlés