2010. július 12., hétfő

Csak nekem nem megy?

Kezdetben volt a HTML – természetes megoldásként egy weboldal frissítését ekkor a készítője, vagy a megbízott alkalmazott végezte. Senki nem kívánhatta, hogy kódok között bukdácsoljanak a laptulajdonosok, vagy – ami esetenként még rosszabb – WYSIWYG-nek mondott szerkesztők segítségével buherálják az oldalt.

Ma már ez nincs így, szinte profi tartalomvezérlő megoldások vannak, egy weblap frissítését ugyanolyan könnyedén meg lehet oldani, mint megírni egy oldalt az asztali számítógépen. Ám hiába állítom be a megfelelő jogokat (csak posztolás, és a saját tartalom szerkesztése – ergo semmilyen kárt nem tud a felhasználó okozni), hiába mutatom meg a Word felületével egyező szerkesztőfelületet – a weboldal csak akkor frissül, ha én hozzányúlok.

A honlap frissítése helyett az emailek röpködnek – fontos hírek, jól szerkesztett közlemények, PR-cikkek érkeznek a levélcímemre –, ugyan tegyem már fel a lapra. Százszor elmondom, megmutatom: ugyanezzel az energiával máris a weblapra pötyöghetnéd be, kis barátom, a tartalmat, és mennyivel gyorsabb lenne ez, mint rám várni – hiába. 

Nem értek hozzá. Elrontom az oldalt. Csúnya lesz. Nem tudok írni. Nem tudok belépni. Közben majd megnézed a helyesírásom. Nem használok Facebookot, ellopja az adataim – Kifogás mindig van, friss tartalom sosincs.

Neked van valami tuti megoldásod e problémahalmaznak a kezelésére? Ne habozz ideírni, kérlek!