2010. július 4., vasárnap

Scorsese rossz választása

Titokban érkezett Budapestre Martin Scorsese, hogy megtekintse készülő filmjének külső helyszíneit. A világhírű rendező a Nyugati pályaudvaron szállt le. Bőröndjét, miközben gyanútlanul beleivott az ásványvizébe, ellopták a lába mellől. Egy taxi feliratú táblát tartó embert kért meg, hogy vigye el a New York Palotáig, az útért, amely Óbuda érintésével a Lágymányosi hídon át vezetett, 500 dollárt fizetett ki.

A Blaha Lujza téren, miközben zöld jelzésre várt, teljesen észrevétlen metszették ki tárcáját az öltönyéből. Szerencsére a bankkártyáját egy másik helyen tartotta, így némi pénzt tudott kivenni az automatából. Eközben arra is maradt ideje, hogy megszemlélje az érintetlen golyónyomokat a házak homlokzatán – ez utóbbit feljegyezte, ki tudja, mikor kellhet még. Miközben felfelé nézett, kétszer ütközött össze kerékpárosokkal, majd meg kellett állnia, hogy letakarítsa cipőjéről a kutyagumit.

A New York Palotáig tartó rövid séta alatt négyszer szólították meg, hogy adjon cigit, készpénzt, útiköltséget és kétszáz forintot borra. Alig maradt valami a zsebében, amikor a hotel éttermébe ért. Nem volt könnyű bejutnia, mert közvetlenül a bejárathoz állt egy hatalmas fekete autó. A rendező mégis megértően bólintott a mozgássérült igazolvány láttán.

Tusolás és ingcsere után ismét a város felfedezésére fordította figyelmét. A szálloda közelében egy éltes nő bájait kínálta fel neki, ezt Scorsese köszönettel elutasította. A hölgy erre leköpte, amelyet a rendező a vendégszeretet különleges megnyilvánulásaként értékelt.

A metróban, miután az automata jelentős összeggel megrövidítette, jegy nélkül próbált besétálni. Az ellenőrök azonnal félreállították, hosszan magyaráztak neki anyanyelvükön, de a papírfecnire írt száz dollárt egészen jól megértette. Kifelé menet hiába mutatta fel ezt a fecnit, csak röhögtek rajta, és ismét megbírságolták.

Egy apró étterembe tért még be, ahol hamis gulyást evett hamisítatlanul pofátlan összegért cserébe. A borként felszolgált cefre ízét még napokig a szájában érezte, ahogy jól emlékezett az árra is.

Scorsese végül repülővel távozott, ő maga New Yorkba, csomagja Hawaiire érkezett. Elhanyagolható összegű pótdíjért cserébe ez a kellemetlenség is megoldódott hamarosan. 

A látottakkal nagyon elégedett rendező – egyéb okok miatt – Párizst választotta végül új filmje helyszíneként.