2010. december 8., szerda

Megújult hazánk legmélyebb pontja (nem, nem a Kossuth tér!)

A mélypont fényét napelemek biztosítják

Tiszasziget mellett található az a kirándulóhely, amely tengerszint feletti 75,8 méteres magasságával hazánk legmélyebb pontja. Az eddig is kiemelt földrajzi fontossággal bíró helyszín az év végére új megjelenést kap, kivilágításban részesül. A rendszer érdekessége, hogy megújuló energia élteti: egy napelemes rendszer szolgáltatja a fényhez szükséges energiát.

Tiszasziget Önkormányzata olyan kirándulóhelyet hozott létre, amely a természetjárók kedvelt helyévé válhat, így is hozzájárulva Magyarország egyik legkülönlegesebb helyének megismertetéséhez. Az ország legmélyebb pontjánál található, érintetlen természeti környezet megőrzéséhez ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter is hozzájárult azzal, hogy a pihenő elektromos áramellátását napelemes rendszer kiépítésével biztosította. 

A helyet 1984 óta emlékoszloppal jelölik. A Mélypont Emlékhelyen ma nádfedeles pihenő, szekér, gémeskút, kerámiaplasztika, fából készült padok és asztalgarnitúrák, kerékpártároló, valamint tisztálkodási létesítmény várja a turistákat. A komplexumot mostantól kivilágítás egészíti ki. Az így már esténként is impozáns látványt nyújtó helyet december 10-én, pénteken, 14:00 órakor adják át.