2010. január 28., csütörtök

Uni-jó, csudajó

A kiinduló tétel

A természetvédelmi törvény szerint az érzékeny természeti területen (ÉTT) az ott honos növény- és állatvilág képviselőinek érdeke az első, és nem az intenzív technológiáké a főszerep. Ezeken a területeken az ökogazdálkodásnak is hangsúlyos szerepe lehet. A vidékfejlesztési célprogramok eredményeként mind a védett és fokozottan védett fajok, mind a vadászható fajok egyedszáma remélhetőleg jelentős mértékben emelkedni fog.

Az elvárás

Ezáltal akár a szelíd turizmusból, akár a vadászati turizmusból emelkedő bevételre számíthatnak a térségben élők. Kiváltképp akkor lendülhet fel a turizmus és a helyi gazda(g)ság (sic!), ha a helyi alapanyagokból eredetvédett, biztonságos és minőségi élelmiszer is bővíti a kínálatot.

Az alany

A túzok (Otis tarda) hazai állománya az elmúlt évtizedekben jelentősen megfogyatkozott, a korábbi 3000-ről 1200 példányra csökkent. A csökkenésért legfőképpen az intenzív, nyereségorientált mezőgazdasági termelés tehető felelőssé, bár az állomány összeomlásában kétségkívül nagy szerepe van a migrációs, vonulási veszteségeknek is.

A megoldás

A projekt élőhely-védelmi intézkedéseket foganatosít az ország kilenc legjelentősebb túzok élőhelyén, ezek mindegyike a Natura 2000 hálózat része. Az ÉTT-ken választható célprogramok a legmagasabb kifizetést biztosító célprogramok: szántóföldi növénytermesztés túzok élőhely-fejlesztési előírásokkal 64 000 Ft/ha;

A tények (részlet egy hosszabb beszélgetésből)

– Pista bácsi, látom, hogy fenntart egy nem megművelt részt a földjén. Miért?
– Nem lustaságból, fiam. Az ott egy élőhely-program. Túzok, vagy mi.
– És látott itt túzokot?
– A nagyapám még látott egyet, de talán az sem az volt…