2010. január 11., hétfő

Kell-e nekem MTI?

Pécsi Ferenc írt egy bejegyzést arról, hogy az MTI-s „hírvatta” megszűnése tiszta helyzetet teremtene az önálló tartalmat előállítók és a kivág-és-másol média között. Kijelenti: „[a] XIX. század végén kialakult hírügynökségi modell fenntartására ma már nincs szükség.”

Sok szempontból igaza van, tényleg semmi nem indokolja a kormány információ-újraelosztó monopóliumát, meg a hírszűrést. Egyetlen pontban nem értek vele egyet mégsem. Egyetlen indokom van, miért szeretném, hogy legyen MTI: ez pedig épp az általa kárhoztatott tudósítói hálózat.

Az újságírás Magyarországon végletekig nagyváros-centrikus lett. Egy-két fanatikus embert leszámítva, ahol a munkaadó kasszája ezt elviseli, még hírt-hírt ad néha arról, mi folyik a vidéki Magyarországon. De egyébként a vidék csak akkor kerül bele a fősodorba, ha ott súlyos normasértés történik. A vidéki Magyarország egyetlen hírértéket befolyásoló tényezője ma a negativitás. Ez alól kivételek az MTI tudósítói, akik (korlátozott lehetőségeiket is figyelembe véve) igyekeznek ott lenni a kisebb településeken is, nemcsak a normasértést, de a normalitás fejleményeit is feldolgozni. És pont a hírvattából élő honlapok miatt juthat el néhány vidéki hír az online közösségekhez.

Ezzel nem azt mondom, hogy az MTI-s tudósítóknak lehetősége van érdemben feltérképezni az országot. Nyilván korlátozottan van csak. De az MTI Panoráma szolgáltatása megengedi, hogy kilépjenek a személytelen tudósítói szerepből és valódi újságírói erényeket mutassanak fel. Más kérdés, hogy ez a lehetőség gyakran megmarad lehetőségnek.

Elméletben lehetne olyan helyi média mindenütt, amely ugyanúgy, ha nem jobban feldolgozná egy térség, egy régió jelentősebb eseményeit, mint az MTI. De nincs ilyen. A megyei napilapokat reklám- és bulvárújsággá silányították, a politika védelmi pénzt fizet a hallgatásukért, hitelességük egyre kétségesebb.

Makacsul hiszem, hogy az MTI ebből a szempontból mégis hasznos: primer, gyors, pontos hírforrás, amelyből dolgozni lehet (ne adj’ isten: továbbgondolni egy-egy hírt, utánanyomozni, et cetera.) Hátha van még egy esélye az újságírásnak.