2012. február 1., szerda

Fórumozzon a Jó Államért!

Már közel 200 vélemény érkezett a Jó Állam Fórumon

Már az első napon közel 200-an mondták el véleményüket az állam működésével kapcsolatban a hétfőn elindult Jó Állam Fórumon (http://www.joallam.kormany.hu).  A honlapon bárki elmondhatja véleményét vagy megfogalmazhatja javaslatait, felvetéseit a közigazgatásról. Március végéig harminc olyan témában várják az állampolgárok véleményét, amely mindenkit érint: például család- és ifjúságpolitika, egészségügy, élelmiszerügy, foglalkoztatás, közigazgatás, rendvédelem, sport, környezetvédelem, helyi önkormányzatok, klímapolitika, építésügy, és társadalmi felzárkózás. A fórum célja többek között az, hogy minden olyan észrevételnek teret adjon, amely az emberek fejében megfogalmazódott, de eddig soha sehol nem volt alkalmuk másokkal megosztani. A honlap lehetőséget biztosít arra is, – természetesen moderált keretek között –, hogy a fórumozók egymás véleményére is reagáljanak. Az így beérkező észrevételeket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatóinak és hallgatóinak segítségével dolgozzák fel. 

A közigazgatás újjászervezéséhez és szemléletváltásához is kapcsolódó kezdeményezés több hasonló nemzetközi példa – mint például a brit “Spending Challenge” nevű kezdeményezés – alapján indult el. A külföldi jó gyakorlatokat alapul véve tehát a cél az, hogy az állampolgárok – anonim módon, illetve e-mail címük megadásával – megoszthassák tapasztalataikat és véleményüket az állam működésének javítása érdekében.

A Magyary Program 2012-es kiadásában is figyelembe veszik a felvetéseket, továbbá az e-mail címüket megadó fórumozók az adott témakörre vonatkozó, értékelő összeállítást kapnak 2012. június közepéig.  

Az Európai Unióban már egyre több országban és mind gyakrabban alkalmaznak hasonló eszközöket: online konzultációkat, online szavazásokat szerveznek egy-egy aktuálisan politikai napirenden lévő témában.