2012. február 17., péntek

Az adóellenőré a legváltozatosabb munka!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi régiójának revizorai az elmúlt napokban megyei hirdetőújságokban leltek rá több, a Valentin naphoz köthető hirdetésre. Ezek közül az egyik esetben egy karikaturista ajánlata keltette fel az adóellenőrök érdeklődését, akivel fel is vették a kapcsolatot a hirdetésben szereplő email címen keresztül. Az egyik adóellenőr küldött néhány képet a karikaturista részére, melyek alapján elkészült a rajz a képzeletbeli kedvesnek. Az átvételkor kiderült, hogy a művész adószám kiváltása nélkül végezte adóköteles tevékenységét, és így nyugtaadási kötelezettségének sem tudott eleget tenni a próbaszolgáltatás alkalmával.
A Valentin napi ellenőrzések legkülönlegesebb momentuma azonban kétségtelenül egy szerenád megrendelése volt. Az operatív ellenőrök egy esküvői hirdető portálon bukkantak rá az együttesre, melynek egyik tagjával fel is vették a kapcsolatot. Az egyik ellenőr elmondta, hogy a barátnőjét szeretné meglepni egy romantikus szerenáddal Valentin nap estéjén. Az együttes 3 tagjával – egy énekessel, egy gitárossal és egy kongással – meg is egyeztek abban, hogy hol, mikor kerüljön sor a produkcióra. Este hatkor a zenészek felsorakoztak az utcán, és kezdetét vette az alkalmi műsor, melyet az erkélyen várakozó adóellenőr hölgy és a hangos zenére, énekre összesereglet szomszédok végighallgattak. A megrendelő ellenőr megköszönte a szerenádot, kifizette a zenészeknek az előre meghatározott szolgáltatási díjat, melyről azonban nem kapott bizonylatot. A társasházból kiérkező ellenőrtársával igazolták magukat és megkezdték az ellenőrzést. A zenészek először azt hitték, kandikamerával filmezik őket, de hamar belátták, hogy valóban az adóhivatal ellenőreivel állnak szemben. Ebben az esetben is megállapításra került, hogy a zenészek adószám kiváltása nélkül végeztek adóköteles tevékenységet, ezért nem is volt lehetőségük nyugtát kiállítani.
Az adóellenőrök a korábbi évekhez hasonlóan 2012-ben is a tipikus napi élethelyzetekben ellenőrzik a szolgáltató szektor sajátos területeinek nyugta-, illetve számlaadási fegyelmét, elősegítve ezzel az adóelkerülő magatartások visszaszorítását. Az előzőekben ismertetett esetekben a mulasztási bírság 1 millió forintig is terjedhet.