2011. február 16., szerda

SEO, az ördögi praktika

Mintha felütötte volna a fejét egy olyan gondolat, hogy a SEO az ördögi praktika arra, hogy az értéktelen szemetet a Google és más keresők aranyként tolják a képünkbe. Lehet, hogy ez így van, nem akarok ebbe mélyen belemenni, ami viszont tény, hogy már az alapszintű metázgatásnak is egész messzire ható pozitív következményei lehetnek.

Mert az új trónkövetelő, a Facebook sem akarja újra feltalálni a melegvizet. Ami a keresőrobotoknak olvasható, azt a Facebook is fel tudja használni a linkek megosztásánál.

Miért is ne segítsük ebben? Egy weboldalnak – ó, Gutenberg, ó, nyomtatott sajtó – ugyanúgy van címe, kopfja, kenyérszövege és illusztrációja, mint egy újságoldalnak. Ezt az olvasó nyilván észreveszi, de mi lenne, ha ezt a robotok is látnák? Ez lenne hát a metázgatás (ahogy én mondom, nyilván lehet szebben is…).

Gazdája vagyok a szegedi női kosárcsapat Facebook-oldalának, de azt a szemetet, amit kódban a szövetség weblapja képvisel, nem fogom terjeszteni.

Mkosz_alap

Ezért nekem a kicsi kezemmel kell mindig címet és kopfot írnom, ha azt szeretném, hogy normálisan nézzen ki a megosztott link a Facebookon. És ez az, amit egy felhasználó általában nem fog megtenni.

Mkosz_type

Pedig csak annyi lenne ez az egész, hogy a weboldalt felkészítjük arra, hogy a keresők és a Facebook is egyaránt barátságosan kezelje. Példa a NOL megosztása, de lehetne másé is, most ezt találtam.

Nol_meta
Nol_fb

Miért is lenne ez ördögi praktika?