2010. október 16., szombat

Moliére Kft.

Bodolay valahogy nem tudott még Szegeden nyerni. Elképesztően gazdag eszköztárat mozgatva is csak harsány és ripacs marad ez a mostani produkció is, gyakran fogalom nélkül játszó színészekkel, akik kénytelen–kelletlen a seggüket mutatják a publikumnak. Úgy tűnik, a hátsó, az ember eme boldogabb fele mindig fontos kellék marad, tavaly férfiét, idén, enyhítve kínjainkat, egy hölgyét szemlélhetjük meg.

Moliére két szövege, Illyés és Csokonai fordításai elegyednek Bodolay saját munkájában. Vendégbetétként még az elmúlt szezon rendezése, a Tévedések vígjátéka is megjelenik. De van itt meztelenkedés, több mímelt koitusz, bankautomata, vérző kivégzőfal, tükrök, meg orvos-hentesek, pénzsóvárok, dörzsöltek és naivok. Egy-egy mondat, egy-egy alakítás színészi értéke próbálja színessé, örömmé tenni a pillanatot, enyhíteni a harsányság és a ripacsság kínos óceánját.

Ádám Tamás, az egykori Szép apuka kapta a nehéz feladatot, hogy legyen ő a címszereplő. A tévésorozatbéli fiát alakító Kárász Zénó is itt van, ezúttal nem vízilabdázó–medikusként. Itt már végre doktor, mégpedig Le Foch. Az érett szegedi színészek megpróbálják a maguk sikerét megkeresni a színpadon, fiataljaink meg inkább csak kínlódnak. Hogy a személyes kvalitások csekélyek, vagy a rendezés hátráltatja őket, nehéz eldönteni.

A második felvonás lánykérésének remek és jól kitalált jelenetét leszámítva inkább hatásvadász, inkább szegedi e produktum – szegedi abban az értelemben, hogy e város számos más munkájában is tetten érhető a nagystílűség látszatára már-már betegesen törekvő kisszerűség.

Nem jó, nem érték az előadás, noha több ponton is érződik a szorgalom és a befektetett munka energiája. De amikor Angelíz (Gidró Katalin) felhúzza szoknyáját, és a fenekét mutatja a közönségnek, a nézőnek váratlan ingere támad, hogy felállva, a maga nadrágját letolva viszonozza e nemes gesztust a társulatnak, különösen pedig Bodolay doktor úrnak – tetszésnyilvánításként.

Ebbe a sorba még az a demagóg menet is beleférhet, hogy az előadás áráért könyv formában hat Moliére-színművet lehet megvásárolni. Ha csöndes estéken a szövegből kiindulva az ember ágya szélén képzeletében megrendezi e műveket, máris jobban járt.

715920_4