2013. május 4., szombat

Picsa vagy, ember?

Szájjal liberálisCsányi Gábor, a fiatalember, aki Szeged utcáin gyakorolja ártalmatlan művészetét, az internet sztárja lett legalább negyedórára. Nem hangjával, hanem a boldogabbik felével szerzett annyi rajongót, amennyiről egy magát szeriőznek tartó művész csak álmodozik. A fikaizmus ismét tort ül, végre megint talált egy olyan témát, amely pártokon, világnézeteken felül hat egyformán, újra erős és egységes nemzetté teszi a magyart.

A szegedi picsaembernek nevezett fiatalember váratlanul a kulisszák mögé enged tekinteni. Mennyi szájjal liberális, szájjal toleráns, szájjal szolidáris ember él közöttünk. És milyen könnyű ebből a hazug pozíciójukból kibillenteni őket. Milyen könnyű harsány lesajnáló röhögésre fakasztani egy gyengébb, egyszerűbb, az ő hatalmas intellektusukhoz, hatalmukhoz, társadalmi pozíciójukhoz mérten törpe ember fényképével.

Az iszlám tisztelettel tekint a bolondokra, mert úgy tartja, lelkük már életükben a mennyországba került. Bár köztünk vannak testileg, életük nagy részében számunkra elérhetetlen világokban időznek.

A szegedi picsaember viszont egy egész beteg társadalmat nyugtat meg és emel fel. Lám, minden nyomorommal, devizahitelemmel, elkefélt házaságommal együtt is mennyivel több vagyok, mint ez a szerencsétlen, hiszen még nem látszanak ki a heréim köztéren.

Heroikus győzelem a picsaember a hétköznapjainkon. És látlelet arról, amit egyre többször ki is mondunk: a hajléktalan önmagát tette földönfutóvá, megérdemli a sorsát. A meleg is magának köszönheti üldözött helyzetét, tartotta volna titokban, a négy fal között szodomita hajlamait. A cigány is azért utálatos, mert lop (a magyar sosem lop, ő szerez).

Meg ez a szegedi picsaember is. Hát kérte tőle bárki is, hogy tegye közszemlére a seggét? Most, hogy kivan a segge, mit panaszkodik, ha ezen röhög mindenki?

Három frissítés május 5-én az itt és a Facebookon kapott visszajelzések alapján:
  1. Nemcsak az iszlám, hanem a többi világvallás is tisztelettel tekint a bolondokra, lelki szegényekre. Ez az írás nem akarta a toleráns iszlám képzetét erősíteni.
  2. Azért nem vicces a szóba hozott Facebook-oldal a szegedi fiatalemberről, mert minden humorhoz, különösen pedig a paródiához kell valamilyen szellemi, vagy legalább nyelvi erőfeszítés. Itt viszont nincs semmi ilyen teljesítmény.
  3. Van különbség, ha én nyomom meg az internetet a 'közzétesz' gombot, vagy ha valaki más nélkülem teszi ezt meg. Mindenki joga van megmutatkoznia az interneten, ez után pedig viselnie kell a kritikát, amit a nyilvánosság jelent. De ha valaki azt választja, hogy mindössze egy város közösségének mutatkozik meg, és saját szándékai szerint nem az interneten, akkor felelősséget jelent helyette, a nevében internetes oldalt létrehozni.