2013. január 10., csütörtök

Szomorú

Minden sintértelep szomorú hely. Ide kerülnek a megunt, a szándékosan eldobott, a gazdának már nem kellő kutyák. A jogszabályok szerint 14 napig felügyel (nem gondoskodik, felügyel!) rájuk a sintér, majd végleg elaltatja őket. Testüket fehérje feldolgozó üzemek hasznosítják.
A felelőtlen állattartás következményeivel szembesülni nagyon nehéz. Felvételek, amelyek elhullt, haldokló kutyákról készülnek, sokkolóak, az indulatok és érzelmek viharát megértem. Nem kell szenvedélyes állatvédőnek lenni ahhoz, hogy megrázónak lássuk hű társaink méltatlan halálát.
Egy kutyát nem lehet eldobni, mint a megunt játékot. Felelősséggel tartozunk, mert ők értő, érző lények. Nagyon sok kutya van családnál, vagy épp magányos embernél, akik e felelősségnek tudatában vannak. Ezek a kutyák oltási jegyzőkönyvvel, vezetett állatorvosi papírokkal és ma már kutyachippel is rendelkeznek. Mert ez is a felelős állattartás része.
Ugyanakkor nem kevés esetről lehet tudni, amikor szabadon hagyott, kóbor ebek járókelőket, kerékpárosokat fenyegetnek. Ezekért is a sintér a felelős? Ezekért is a sintért kell megkövezni?