2012. június 21., csütörtök

Nyitott vasút Szegeden a Múzeumok Éjszakáján

 Nyitott vasút Szegeden 

Szombat este látogatható a forgalmi „távirányítás” központja

A szegedi Múzeumok Éjszakája rendezvény keretében június 23-án, szombat este a MÁV is megnyitja kapuit: a szegedi KÖFI-be (központi forgalomirányító rendszer) látogathatnak el az érdeklődők. A központban személyesen is megtapasztalható, hogyan „távirányítják” 13 vasútállomás valamennyi berendezését, a sorompóktól, jelzőktől kezdve a hangosbemondókig.

Az ország számos pontján június 16-án rendezték a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot, a MÁV is több helyen nyitotta meg kapuit, szervezett nem mindennapi programokat. Szegeden egy héttel később, június 23-én tartják a szegedi Múzeumok Éjszakáját. A vasúttársaság e rendezvénysorhoz is kapcsolódik, így június 23-án, szombat este megnyitja a szegedi KÖFI (központi forgalomirányító rendszer) kapuit az érdeklődők előtt.

13 állomást „távirányítanak” a KÖFI-ből 

Hogy milyen látnivalók kínálunk? A szegedi KÖFI hatókörzete 100 km, a központban dolgozó irányítók 13 állomás valamennyi berendezését távkezeléssel működtetik. A MÁV Zrt.-nél megjelenő modern informatikai megoldások új dimenziókat nyitottak a forgalomirányításban. Ma már természetes, hogy a szegedi központból leellenőrizhetjük, ha Cegléden átállítottak egy váltót, vagy azt, hogy Dunaharasztin lecsukódott a sorompó. GPS segítségével folyamatos a járműkövetés, és automatikus az állomási utastájékoztatás. A KÖFI rendszerrel javul a menetrendszerűség; pontosabb, gyorsabb az utastájékoztatás; nagyobb a vonal átbocsájtó képessége. Június 23-án 19 és 21 óra között fél óránként 10 fő tekintheti meg a szegedi KÖFI-t. Javasoljuk az előzetes regisztrációt, a 06 1 511 1307 telefonszámon. A KÖFI címe: Szeged, Indóház tér 2.

Háttér – A MÁV a Múzeumok Éjszakáján

A vasúton sokan utaznak, de érdekességeit, üzemi folyamatait csak kevesen látják. A vasúttársaság ezért idén is több helyszínnel kapcsolódott a Múzeumok Éjszakájához. A június 16-i vasúti rendezvények sok látogatót vonzottak, s nagyon pozitívak a visszajelzések. Budapest-Nyugatiban az utasok megtekinthették a Királyi Várót, kertjében a MÁV Szimfonikusok zenéltek. Innen éjjeli múzeum-retróvonat indult a mécsesekkel kivilágított Vasúttörténeti Parkba. A parkban egyebek közt járműparádé, diszkó kocsi várta a látogatókat.

A Gyermekvasút gőzmozdonyos utazást, nyitott fűtőházat, hajtányozást, szabadtéri mozit, éjszakai gyalogtúrát kínált. Budapest-Keleti pályaudvar személykocsi műhelyében a látogatók kocsivizsgálatok, mozgatások részesei lehettek. Fonyódon a szegedihez hasonló központi üzemirányító rendszert lehet megtekinteni, Szolnokon a víztorony belülről is megnézhető volt, ahogy a vasúti javító-gyártó csarnokok is. Miskolcon fordítókorongon utazás, műhelyi kulisszatitkok várták az érdeklődőket. Most szombaton, június 23-án a szegedi KÖFI-t nyitjuk meg a látogatók számára.

Mav_foto_szeged_kofi