2012. április 20., péntek

Mi a valódi baj a videókkal?

Többször megírtam, hogy zavarnak a videók az interneten. Döntően eddig mindig technikai oldalról közelítettem (okostelefonon nincs, vagy nehézkes a Flash, a Macem rosszul kezeli, a Windowst lelassítja, etc.) a gondomhoz. Pedig nem ez a kulcs, hiszen a technikai oldal megoldható a hardver fejlesztésével.
Kollégámmal, barátommal beszélgetve esett le, mi a tényleges baj. Az igazi gond ott van, hogy a videók valódi figyelmet követelnek tőlem böngészés közben. Egy Youtube videó közli, hogy 3 perc 25 másodperc hosszú, és meg kell nézni ahhoz, hogy kiderüljön, mit akar tőlem.
A kép és a szöveg felfogásához egészen másfajta figyelem elegendő. Mindannyian megtanultunk pásztázni, a címet, alcímeket, kulcsszavakat egy írott anyagból kiszűrni, egy szöveg hozzávetőleges tartalmát 10–25 másodperc alatt felfogni.
A fél perc és a három és fél perc nagyon nem ugyanaz az idő. A három és fél perc, ha a videó nem zseniális (és ritkán az), akkor eszméletlen hosszú idő. Nincs az interneten ennyi időm, amikor információt keresek. Három perc alatt elveszítem a türelmem (jó operációs rendszerek, szélessáv-felhasználók még hamarabb).
A Youtube érzi ezt a problémát, hiszen bevezették, hogy tekerés közben betekintő képet mutatnak a videóból. Ez valószínűleg jó irány, de még kevés, hiszen vannak olyan videók, ahol ez sem segít. Nincs még alcím, nincs tördelés, nincsenek olyan hívószavak, amelyek eldöntik, hogy a fél percen túl adok-e még időt a cikknek, vagy keresek mást.