2012. április 17., kedd

Kommentár a parfümszagú világképről

A hajdanvolt SZDSZ fontos háttérmunkása ismerősöknek megosztott bejegyzésében elmélkedik arról, ki lenne az ideális köztársasági elnök. A párbeszédben merül fel a gondolat, hogy legyen Thomas, a gőzmozdony az ország konszenzusos köztársasági elnöke. Édibédi Fidesz-baszogatás, fékezett habzású tréfa. A kommentek is hasonlóak, mígnem születik egy beírás: Ezzel a névvel nem lenne baj, hogy zsidó? E hozzászólás aztán igen rövid időn belül törlődik.

A kommenttörlés az egyik legaljasabb bűnök egyike, mert a komment szerintem fontos dolog. Vélemény ugyanis, amely szabad. Kommentet törölni a tahók szoktak, akiknek parfümszagú világképébe a másik ember (karcosabb) hangja nem fér bele. A szabad kommentelés vívmány, és nekem mindig egyértelmű, a mértéktelenül és öncélúan seggfej troll legelsősorban önmagát járatja le, nem a blogot, amit a kommentjeivel szét akar barmolni. Nem etetjük, de tűrjük a trollt, amíg alkotmányos határokat nem lép hát. A kommenttörlés ugyanakkor itthon túl általános jelenség, ami sajnálatos. Hogy a kommenttörlés eléggé tipikus szadeszes tempó is, az már egy másik történet. Kiestek, megszűntek, kár beléjük még egyet belerúgni.

A közösségi háló ráadásul még azt is garantálja, hogy nem név- és arcnélküli trollként zsidózom, hanem minden személyes adatommal. Nota bene: ez szerintem nem zsidózás, hanem ugyanolyan fékezett habzású tréfa, mint a fölötte lévő bejegyzés. Akkor lenne zsidózás, ha vadidegenként, kontextus nélkül böfögném be. De nem ez történt. Ez ügyben mindenkit Uj Péter fontos posztjához irányítok:

„mondom, hogy alapvetően kedvelem a bunkó és fölösleges dolgokat (bár az Eritrea-ügyben azért érzek egy erős csúsztatást, tudniillik nem volt a vicc tárgya/célpontja/iránya egyetlen áldozat sem, csupán háttere, ami azért fontos különbség; mindig a célpont a lényeg, hogy kin csattan az ostor, és az illető milyen viszonyban áll a vicc csinálójával)."