2012. március 7., szerda

Nőnapra: ötödével keresnek kevesebbet a nők


Azonnal közölhető – Budapest, 2012. március 7.

Hazánkban a nők átlagosan 21%-kal keresnek kevesebbet a férfiaknál – derül ki a Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu internetes bérfelmérés legújabb kutatásából. A különbség már pályakezdőként kialakul, a legnagyobb differencia a 35-44 éves munkavállalóknál mutatkozik. A diplomások és a magasabb pozíciók esetében nagyobb a nők lemaradása.
Az Európai Bizottság néhány éve kampányt indított a nemek közti bérkülönbség leküzdéséért, az egyenlő fizetés napját ezért minden évben néhány nappal a Nemzetközi Nőnap előtt, március 5-én tartják.

A legújabb eredmények szerint Európában átlagosan 17%-kal keresnek kevesebbet a nők a férfiaknál, Magyarországon ez a különbség a Fizetesek.hu felmérése szerint jelenleg 21%. Volt már rosszabb is, egy évvel ezelőtt például 25%. A 2011. márciusi adatok szerint a férfiak átlagfizetése 245.000 forint, míg a nőké 194.500 forint.
Már pályakezdőként hátrányból indulnak a nők: a 17-24 éves munkavállalók esetében a különbség 14%, 25 év felett pedig már 21%. A bérszakadék a mélypontot a 35-44 éves munkavállalók esetében éri el, ennél a korosztálynál ugyanis 28%-os a nők lemaradása. Majd 45 év után 23%-ra csökken, az 55 év feletti nők esetében pedig 20%-ra esik vissza.
A Fizetesek.hu eredményei alapján minél magasabb pozícióban dolgozik egy nő, annál nagyobb a fizetésbeli lemaradása a férfiakkal szemben. Míg ugyanis a segédmunkások esetében 6%-kal keresnek kevesebbet a gyengébbik nem képviselői, az adminisztratív alkalmazottak esetében 7%, a szolgáltatási szféra alkalmazottai és a szakmunkások esetében 18%, a középvezetőknél 19%, a felsővezetőknél pedig már 26%.
Ha a fizetéseket pozíciók szerint hasonlítjuk össze, akkor némileg javul a kép: a nők ugyanabban a pozícióban átlagosan 7%-kal keresnek „csupán” kevesebbet a férfi kollégáiknál.
Természetesen befolyásolja a különbséget az is, hogy melyik nem képviseli leginkább az adott szakmát.
Köztudott, hogy a felsővezetésben leginkább férfiakat találni, ennek megfelelően a műszaki igazgatók átlagosan 39%-kal, az ügyvezető igazgatók 35%-kal, a pénzügyi és kereskedelmi igazgatók pedig 25%-kal kapnak kapnak kevesebbet, ha nők. 
De az olyan pozíciókban is, mint a biztosítási ügynök (25%), az újságíró, a főszakács, az értékesítési key account manager (23-23%), a marketing menedzser (20%), a gyártósori munkás (15%), a cukrász és könyvelő (10-10%), vagy éppen az orvos (9%), jelentős a nők lemaradása.
Vannak azonban fordított helyzetek is: talán nem meglepő, hogy a gyógyszerészeti laboránsok esetében 22%-kal, a HR-munkatársak esetében 21%-kal, a lakberendezők és belső építészeknél 16%-kal, a könyvtárosoknál 13%-kal, az asszisztensek és titkárok esetében 6%-kal keresnek többet a nők, hiszen ezek olyan pozíciók, ahol ritkábban dolgoznak férfiak. Persze vannak olyan pozíciók is – ha kevesebb is -, ahol egyenlő számban dolgozik mindkét nem, mégis a nők felé billen a mérleg nyelve. Az ingatlan értékesítőknél 8%, a jogászoknál 5%, a pr-menedzsereknél pedig 2% előny mutatkozott a bérekben a nők javára.

A Workania internetes állásportál 2006-ban jelent meg az internetes álláspiac hazai mezőnyében, s havi 300 ezres látogatottságával mára a piac egyik meghatározó szereplőjévé vált. Az oldal legnagyobb hirdetői: az Audi Hungária, a Coca-Cola Magyarország, a Lidl, a Tesco, az Auchan, a Heineken, az Ericsson, a Strabag, a Duna House, a Randstad, az Aviva, az ING, az Union Biztosító, a WizzAir Hungary, a CLAAS Hungária vagy éppen a ThyssenKrupp.
Az állásportál által működtetett www.fizetesek.hu béranalízis célja: aktuális bérinformációk szolgáltatása a munkavállalók és a munkaadó cégek számára. A felmérés saját ötlet és fejlesztés alapján indult, jelenleg 470 munkahelyi pozícióról és 14 béren felüli juttatásról nyújt folyamatos átfogó információkat. Magyarország mellett Szlovákiában, Csehországban, Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában is elérhető, testvéroldalai hamarosan elindulnak Horvátországban, Lengyelországban illetve Ukrajnában. A cél, hogy a fizetési felmérés az összes környező és a lehető legtöbb európai országba eljusson, ezáltal lehetőség nyíljon egy globális, egymással kölcsönhatásban álló, átfogó szolgáltatás elindítására, melynek segítségével bármelyik – a rendszerbe tartozó - ország bérinformációi a magyar munkavállalók és vállalatok számára is elérhetőek lesznek. Szakmai honlapok: www.workania.hu és www.fizetesek.hu