2013. június 14., péntek

Mese a hvg.hu harmincezres weblapjáról

Idegesít a hvg.hu eszetokjainak harmincezres weblapja. Hogy azért túlzás a nyíltan fideszes nők civil szervezetének a tízmilliója, mert a portál, amit létrehoztak, harmincezerből is megvalósítható.
Nem, nem valósítható meg. Persze, le lehet ingyen tölteni a Joomlát egy zip fileban, és meg lehet venni harmincezerért a sablont, de e kettőből még nem lesz weblap önmagától.
Értem én, hogy minél egyszerűbben és erősebben kell megírni a történetet, hogy száz olvasóból éppen száznak kéljen káromkodni kedve attól, hogy nyíltan pártkötődésekkel rendelkező civil szervezetnek talicskázzák azt a pénzt, amelyet valóban működő, valóban közcélű más civilektől vesznek el. Kél is a kedv káromkodni.
De nincs harmincezres honlap. Nem lehet, még egy civil szervezetnek sem harmincezerből kihozni egy jó honlapot. Sőt, egy olyat sem, mint ez a polgári portál.
Egyfelől a száz káromkodó olvasóból nem mind a száz tudná szintidő alatt feltenni a Joomlát egy webszerverre. Azt merem gondolni, hogy ez egy szakma. Egy kicsit nem árt érteni hozzá – még úgy is, hogy a CMS rendszerek valóban egyre egyszerűbbek.
De nem a CMS-rendszer, nem a feltelepített és megvett sablon kezd el működtetni egy honlapot. Emberek kellenek hozzá, koncepció, ötlet és ebből következően tartalom. Ezek együtt lesznek honlappá jó esetben. Harmincezer egyszerűen kevés – legfeljebb akkor lehet elég, ha a civil szervezet, vagy a cég a szükséges feladatok egy jelentős részét saját belsőssel végezteti el. De akkor is csak a kifizetendő külsős számla lesz harmincezer, nem a weblap teljes bekerülési költsége.
Nem kérdés, a tízmillió sok azért a produktumért, amely ma a neten látható ettől a civilnek hazudott szervezettől. De a harmincezres kalkuláció (hogy alaposan nyíljon ki a bicska az olvasó zsebében) szerintem csaknem súrolja a demagógiát.
Kár egy ebben a kérdésben teljesen ártatlan szakmát besározni a tipikus fideszes pénzszivattyú alávalósága miatt.