2011. október 24., hétfő

Líra és lant, avagy van-e utánpótlás az újságírásban?

Öt éve közvetítek írásokat a Pulitzer Szülővárosának Díjára jelentkező fiatalok és a szakmai zsűri között. Ha időm engedi, bele-beleolvastam a pályamunkákba, a díjazott műveket például mindig. Bár a nyertesek között van valódi tehetség (Pion Pista, Nagy Zsófi, Benedek Mimi például mindenképp említendő), a legtöbb szöveg mégis szerintem alapvetően vitás műfajban születik. Ugyanis mind vélemény. Vagy még inkább: blogbejegyzés. Olyan, mint e jelen szöveg, amit most olvasol.

Ez a trend, mert ez a legegyszerűbb (ugyanakkor tényleg jól és hitelesen csinálni szerintem a legnehezebb) gyakorlat. Egy napi hírből, rövid tényből elrugaszkodva, csakis szubjektív elemekkel felruházva voltaképp bárki alkotni tud egy teljesen új szöveget. A személyes hangvételű, próza felé hajló cikk a legkevésbé támadható szakmailag – amíg minden fikció, nem lehet ellenőrizni, cáfolni. Legfeljebb azt mondani, nem értek vele egyet. Vagy még rosszabb: a tetszik, nem tetszik mentén lehet csak minősíteni.

Pedig az újságíró szakmában a nyelv birtoklása szerintem csak egy, és nem is a leglényegesebb szempont. Mert a kíváncsiság, a kitartás, az alázat, a valóság megismerése, a hiteles és fontos emberek megszólaltatása (leginkább az olyan embereké, akik helyett, akik nevében beszélni kell) fontosabb.

Ez pedig egyre kevésbé van jelen a fiatalok munkáiban – sajnos. Nem általánosítok (mert vannak szakmailag is értékelhető szövegek), trendet ismertetek. Szomorú, de tény, hogy nagyon sokan személyes hangú, nem is túl érdekes véleményt közvetítő blogbejegyzéssel akarnak 100 ezer lájkot, népszerűséget és pályadíjat nyerni. Pedig a pályázat, azt gondolom, nem prózaíró verseny, nem a nyelv birtoklásának fokmérője, hanem újságírói megmérettetés.

Miközben tényeket, összefüggéseket bemutató újságíróból van a legkevesebb.

(Fontos kiegészítés: magam nem dolgozom újságíróként. Amíg dolgoztam, akkor sem gyakoroltam mindazt, amit itt fenn mondok: főként véleménycikkeket írtam. De akkor is tisztában voltam azzal, hogy a véleményhez tényekre van szükség: ezért igyekeztem a kollégák tényműfajban írt dolgait alaposan elolvasni, megismerni.)

A nyertes pályamunkák letöltése egyben itt.