2011. május 3., kedd

Alma az Apple előtt

Ha már alma, legyen fair – Fenntartható IT szektort kérünk!

Nemzetközi Akciónap a méltányos IT szektorért

Dátum: 2011. május 7. , 11.00
Helyszín: 1061, Budapest, Andrássy út 36., az Apple bolt előtt
 

A makeITfair mozgalom nemzetközi akciónapot hirdetett május 7-re, melyhez a világ több mint 10 városában csatlakoztak az aktivisták. Magyarországon a Tudatos Vásárlók Egyesülete és partnerei, a Fair Világ Szövetség és a Védegylet, vendégül látják az érdeklődőket egy szelet fair trade almatortára. Ez a torta azonban nem egyenlő szeletekből áll, jelképezve azt, hogy milyen keveset kapnak a sokszor kiszolgáltatott körülmények között dolgozó gyári munkások egy Apple Iphone árából. 

A budapesti akció alkalmából felkértük az iStyle Hungary Kft.-t, hogy mint az Apple termékek magyar forgalmazói, álljanak kezdeményezésünk mellé, és tolmácsolják az Apple felé kérésünket, hogy a cég méltó módon fizesse ki a beszállítóit, ezáltal biztosítson a termelési lánc minden egyes munkásának méltányos megélhetést, azaz egy fair harapást az almából.

Azok, akik többet is tennének az ügyért, a helyszínen osztogatott „visszajelző kártya” segítségével tolmácsolhatják kérésünket az Apple-nek, hogy juttassa el követeléseinket beszállítóihoz. Vagy hirdethetik a kezdeményezést Twitter és Facebook alkalmazások segítségével.

Háttér információk

Több mint 135 mérgezést szenvedett munkás vár jogorvoslatra az Apple IPhone-jait és IPad-jait gyártó Wintek kínai gyárában, mialatt az Apple mintegy 5,99 milliárd dollár nyereségről számolt be az idei év első negyedévében. Tavaly pedig 19 fiatal munkás kísérelt meg öngyilkosságot az Apple-nek is szállító Foxconn kínai gyáraiban. Annak érdekében, hogy ezek a problémák széles körben ismertek legyenek, valamint a legnagyobb cégek, köztük az Apple is nyomást gyakoroljon beszállítóira, a makeITfair projekt és a GoodElectronics hálózat tagjai nemzetközi akciónapot szereznek 2011. május 7-én. 

Az akciónapnak több mint 10 város ad otthont, például : Berlin (Németország), Budapest (Magyarország), Dresden (Németország), Hamburg (Németország), Helsinki (Finnország), Lausanne (Svájc), Oldenburg (Németország), Stockholm (Svédország), Tampere (Finnország), Uppsala (Svédország), Utrecht (Hollandia), Guadalajara (Mexikó), Hongkong (HK) és Tapei (Tajvan).

Több Európai országban, köztük Magyarországon is, önkéntesek látják vendégül az érdeklődőket egy szelet aránytalanul felvágott fair trade almatortával, ezzel jelképezve a kínai munkásokat érő kizsákmányolást. Más országokban pedig bio almákat hívnak segítségül az aktivisták. A résztevők minden helyszínen „visszajelző kártyát” kapnak, amelynek segítségével eljuttathatják kéréseiket az Apple beszállítóihoz, vagy akár megtehetik ezt Twitter és Facebook alkalmazások segítségével. Azokban az országokban, ahol a gyártósorok találhatóak, például Hongkongban, Mexikóban vagy Tajvanon, szabadtéri tüntetések keretében hívják fel a figyelmet a gyári munkások kiszolgáltatottságára és ezúton is biztosítják az Apple-t, hogy a munkások tudatában vannak a tisztességtelen bánásmódnak.

További információk:

Az akciókról letölthető fotók és videók állnak majd rendelkezésre. A letölthető fotókkal, videókkal és a helyi partnerekkel kapcsolatban keresse Leontien Aarnoudse-t:  L.Aarnoudse@somo.nl, +31 6 24659192  

2011. május 6-án a Goodelectronics hálózat egyik partnere új riportot ad ki az Apple-nek is szállító Foxconn gyáraiban munkakörülményeiről.

A budapesti akcióval kapcsolatban érdeklődhet a Tudatos Vásárlók Egyesü
leténél.

 

A nemzetközi akciónapot beharangozó kisfilm az alábbi linken tekinthető meg: It’s time to bite into a fair Apple

A GoodElectronics nemzetközi szervezet az elektronikai ipar környezeti és munkavállalói kérdéseivel foglalkozik. www.goodelectronics.org

A makeITfair projekt az elektronikai iparral foglalkozik, azon belül is leginkább fogyasztói termékekkel, mint például a mobiltelefonok, számítógépes játékok és laptopok. Célja, hogy tájékoztassa a (fiatal) fogyasztókat a termelési láncában bekövetkező munkaügyi és emberi jogi visszaélésekről, illetve környezeti problémákról. Arra szeretnék ráébreszteni a cégeket, hogy nekik is változtatniuk kell. www.makeitfair.org