2011. április 21., csütörtök

Csokinyulak: sok hazai termék, kevés a kakaó

Fontos tudni, hogy mi rejlik a jellegzetes, ünnephez igazodó húsvéti csokinyúl csomagolása mögött, amiből a legtöbbet a gyermekek fogyasztják. A Tudatos Vásárlók Egyesülete szétnézett a hazai piacon, és 18 terméket tesztelt. A termékek minősége rendkívül széles skálán mozog.
Csokoládé nyúlfigura tesztben 40g – 100g-os termékeket vizsgáltak táplálkozásbiológiai szempontból a csomagoláson feltüntetett, valamint főbb fogyasztóvédelmi információk alapján. A vizsgálatba a nagyobb szupermarketekben (Auchan, CBA, Kaiser’s, Lidl, Match, Penny Market, Spar, Tesco) kapható termékeket vonták be, a biotermékhez a Mammut üzletház bioboltjában jutottak hozzá.
A teszt végeredménye szerint a piacon nem találtak olyan terméket, amely minden paramétereknek, értékkritériumnak egyidejűleg maximálisan megfelelt volna. Az összesítésben jól szereplő termékek is tartalmaznak egy-két allergént, illetve a biotermék kivételével minden nyuszi tartalmazott adalékanyagot.
A legnagyobb hátránya ezeknek a termékeknek, hogy nem kizárólag kakaóból készülnek, hanem kakaós tej-, ritkábban étbevonó masszából, amelyek táplálkozásbiológiai értéke kisebb, mint a csokoládéé.
A lista élén az After Eight mentolízű étcsokoládé nyúl áll, két pont lemaradással ezt követik a Szerencsi Diabon nyuszi figura fruktózos tejcsokoládéból és a Szerencsi nyuszi figura étcsokoládéból. A jó helyezést annak köszönhetik, hogy magas a kakaó szárazanyag-tartalmuk, nem tartalmaznak hidrogénezett növényi zsiradékot, valamint címkéjük viszonylag jól olvasható.
Sereghajtóként a Dalcetta Kft. által forgalmazott Nyúl figura végzett, amely kakaós tejmasszából készül. A rossz szereplés további okai: e terméknek nem volt kakaó szárazanyag-tartalma, ezzel szemben viszont növényi zsírt, számos adalék- és aromaanyagot tartalmaz.
A húsvéti palettáról sem hiányozhat a bio kategória. A vizsgált Bio Húsvéti nyuszi tejcsokoládéból – a címke szerint – minden összetevője biogazdálkodásból származik, továbbá nem tartalmaz növényi zsírt, adalékanyagot és mesterséges aromát sem.
Ilyenkor az átlagosnál több a hazai termék, a figurákat ugyanis nagyobb arányban gyártják Magyarországon, mint a táblás csokikat. A vizsgált terméktípusok közel kétharmada (11/18) magyar termék volt.
A csokoládé nyulak tesztjéről szóló teljes cikk és a teszt végeredménye a http://tudatosvasarlo.hu/cikk/termekteszt-csokinyulak oldalon található.
A Tudatos Vásárló magazin ÉDESSÉG című, a csokoládé témakörével is mélyebben foglalkozó korábbi lapszáma az alábbi linken lapozgatható: http://issuu.com/tudatosvasarlok/docs/tv14.vegso