2011. augusztus 15., hétfő

A Telenor, az iPhone, az IMEI-szám és a balfékség

Eddig türtőztettem magam ebben a témában, egyrészt mert nem érint az Apple készüléke körüli anomália, másrészt pedig a közösségi oldalakon megjelenő Telenor mögött álló személlyel ismeretlenül is szimpatizálok. De amit a cég most művel – bár nemcsak kommunikációs a hiba –, tényleg a mérhetetlenül kínos bukás jellegét kezdi ölteni.

A szifon.com oldal megszellőztette, hogy egyes iPhone-ok megszűntek működni a Telenor hálózatán. A cég (és a vele baráti média) – kis bizonytalankodás után – azt állította, ezek mind feketelistás IMEI számmal rendelkező telefonok, ezért a tulajdonosnak igazolnia kell, legálisan szerezte be ezeket.

Screenshot-1313412028349
Flottagazdánkat a múlt héten hívta a Telenor ügyintézője, hogy nálunk egy ilyen feketelistás telefon van. Ez egy Samsung Galaxy 3, és az én telefonszámom használta utoljára. Rövid időn belül kiderült, arról a készülékről van szó, amelyet a Telenortól kaptam tesztelésre januárban, és másfél hét után visszakerült a távközlési céghez. A Telenor közösségimédia-felelőse érdeklődésemre levélben biztosított, a telefon megvan, valaki más másolhatta le az IMEI-számát, ezért van feketelistán. Nekem semmilyen további teendőm nincs.

Ennek ellenére ma kaptam egy SMS-t a szolgáltatótól, hogy a mondott IMEI-számú telefonomat (sosem volt az enyém…) szeptember 1-jéig használhatom, ez után tiltólistára kerül, a Telenor korlátozni fogja. Korlátozni fognak tehát egy tesztkészüléket, amely mindössze másfél hétig nem volt a Telenor birtokában…

Szerény véleményem szerint ahol ekkora kupleráj alakult ki az IMEI-számok körül, ott nem szerencsés túlságosan keménykedni. Az én tesztkészülékem letiltása nekem egyáltalán nem fáj. De kérdés, hogy a többi legális, tévedésből tiltólistára került telefon gazdájának fog-e fájni a tiltás?